Nöjda kund med Stallvital

Fredrik Liljeqvist använder Stallvital i mer än 10 år

Friska hästar, fräscht stall, låg förbrukning och enkelt att jobba med.

Tidigare stod hästarna alltid på halm. Efter ett par regniga somrar med usel halm som resultat gick vi över till spån.

Spånet fungerade bra som strömedel, men fick tyvärr hästhovarna att torka ut och spricka.

Hovslagaren beklagade sig ständigt och antal tapp-skor var många. Efter mycket om och men gick vi över till torv istället från en skånsk leverantör.

Vi tyckte dock att det var odrygt och förbrukningen hög, innan vi slutligen fick kontakt med Mullmäster AB och fick prova på deras produkt Stallvital.

Vilken skillnad !!!

Friska hästar, fräscht stall, låg förbrukning och enkelt att jobba med.

Vi har använt Stallvital i mer än tio år och rekommenderar det varmt till alla.

Fredrik Liljeqvist, Ugglesjö

Friska hästar med Stallvital i mer än 10 år
Friska hästar med Stallvital i mer än 10 år

Stallvital är bästa torven jag hittat

Till att börja med tycker jag torv är bästa underlaget. Har provat de flesta varianter genom åren.

Torven jag hade innan jag fick tag i Stallvital igen var fuktigare, en del grova kvistar och rötter och kändes kletig och smutsig nästan direkt. Lite som planteringsjord. Var inte nöjd med den.

När jag byte till Stallvital...

När jag byte till Stallvital så gjorde jag efter konstens alla regler, vattnade och packade bädden med en trädgårdsvält. Har föresatt mig att den ska bli nästan som en masonitskiva så det bara är att skala av högarna. Kissfläckarna blir liksom gyttjiga/leriga utan att kännas smutsiga eller lukta illa när det är dags att byta ut den delen av underlaget. Tycker det är väldigt viktigt att det känns fräscht och inte luktar illa i stallet.

Det tar ungefär en månad att få en bra bädd, men nu är den nog så bra den kan bli. Använder bara torv just nu, fyller på med ungefär en bal i veckan.

Cornelia som ägs av Maudh Arndorw
Cornelia som ägs av Maudh Arndorw
Stallvital är bästa torven jag hittat

Tycker att Stallvital är bästa torven jag hittat, känns på något sätt fräschast, antagligen för att den är så pass finfördelad och torr.

Blandningen med hampan gör att underlaget blir lite ljusare och lättare att se när jag mockar. Har tidigare experimenterat med att lägga hö som jag sopat upp i "hörummet" innan vi tagit in en ny bal igen. Höskräpet har liksom bundit ihop underlaget lite bättre. Lite samma effekt blir det med hampan.

Och så till sist, en bonus med torv, att kunna använda gödslet i trädgården, när det inte är något annat än torv i det. Behåller plastemballaget, fyller med gödsel och ställer i trädgårdsförrådet under vinter.
Så har jag perfekt jordförbättring till våren

Maud Arndorw, Vallda

Tranås ridklubb sänkte sina kostnader med 30.000 kr

Förr betalade man för bortforsling. Idag hämtar odlarna kostnadsfritt.

I samband med en totalrenovering av lokalerna i Tranås Ridklubb under 2003-2004 gjordes en allmän översyn av anläggningen. Man konstaterade att årskostnaden för gödselhanteringen var oroväckande hög. Trots att man infört ett containersystem där gödseln tömdes direkt, kostade borttransporteringen av dessa containrar fortfarande stora pengar. Ingen lantbrukare i trakten var heller villig att ta sig an gödseln eftersom man använde spån som strömedel.

I och med den aviserade lagändringen 1 januari 2005 som förbjöd deponi av hästgödsel, anade man ytterligare kostnadsökningar för att bli kvitt gödseln. När man fick klart för sig att torv tillsammans med hästgödsel var ett alternativ för lantbrukarna, gjorde man slag i saken och bytte ut spånet mot Stallvital. Man kunde acceptera mindre ökning av den totala inköpskostnaden för strömedel då man såg vinsten i andra ändan. Plötsligt var traktens odlare villiga att ombesörja tömning av containrarna mot att de fick ta hand om gödseln. Det som ridklubben betraktat som en avfallsprodukt fick således ett mervärde!

Roland Bertilsson är nöjd med Stallvital
TRK:s anläggningsdansvarige Roland Bertilsson är mycket nöjd med bytet till blocktorv som strömedel.